Top
Image Alt

Aktuelna izložba

  |  Aktuelna izložba

                                                                                       Nije za preprodaju, Kolekcija Nešović

U PRODAJNOJ GALERIJI ,BEOGRAD′

U četvrtak 19. maja u 19 časova otvara se izložba

Nije za preprodaju

Kolekcija Nešović

19. maj – 6. jun 2022.

Bračni par Nešović, Irena i Slobodan već desetak godina kolekcioniraju radove savremenih umetnika. Neki od autora koji su prisutni u ovoj kolekciji su: Marija Dragojlović, Raša Todosijević, Uroš Đurić, Milorad Mića Stajčić, Živko Grozdanić Gera, Marina Marković, Tadija Janičić, Vuk Vidor, Aleksandar Leka Mladenović, Aleksandar Denić i drugi.
Izložbu kurira: Boris Miljković.

O svojim motivima i iskustvu prikupljanja umetničkih radova kolekcionar kaže: ”Ova izložba nema kustoski koncept niti uobrazilju da na bilo koji način utiče na ono što ćete kupiti, samo nemojte da kupujete sranja. Izloženi radovi nisu klasifikovani ni po jednom usvojenom ili poznatom kriterijumu. Jedini kriterijum je da su kupljeni da bi bili čuvani i da bi se u njima uživalo. Većina radova je kupljena direktno od umetnika, neki od galerista, nešto i od trgovaca . Posebna dragocenost je kontinuirani dijalog sa nekim od predstavljenih umetnika. To se, na svu sreću, ne može izložiti. Neki od radova se nalaze u posedu naših prijatelja koji su tamo završili kao poklon ili kao naša preporuka.“

(…)

…izgleda da je jedno zajedničko svim kolekcijama – one, zapravo, ne čuvaju same predmete, tako različite po svim parametrima, materijalu, dizajnu, kvalitetu, vremenu, (od pomenutih omota žileta) – čuvaju dakle emociju, trenutak, sećanje, tu neuhvatljivu vrednost kolekcionara, koja se može razmatrati u nekom daljem istraživanju.
Kolekcija, u ovakvom viđenju samo je početak novog kreativnog procesa. Kroz roman, možda, ili pripovetku, ili neki novi, posledični artefakt, psihološko, likovno, istorijsko ili pak psihijatrijsko delo, svejedno.
(…) Diskretni šarm privatne zbirke, čini mi se, ne može se ni sa čim porediti. On je važan gotovo onoliko koliko je važno socijalno, estetsko, političko ili antropološko istraživanje našeg trenutka.

 

Boris Miljković, reditelj i scenarista (iz predgovora kataloga)

Ustanova kulture: Prodajna galerija BEOGRAD
Adresa: Kosančićev venac 19, Beograd, Srbija
Tel: + 381 11 30 33 923/ 011 3287 325
e-mail: office@galerijabeograd.org
www.galerijabeograd.org